← Back to POSTS

BAiLdSoέκθεση στο echomove artistic magazine

Κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Echomove artistic magazine 11 (σελίδες 100-103).

του Όθωνα Κόκκινου

Είναι στιγμές, που σαν μουσικός – ή τεχνικός στην περίπτωση του γράφοντος – ονειρεύεσαι μια μπάντα, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες σου σε όλα τα επίπεδα, καλλιτεχνικό, βιοποριστικό και πάνω απ’ όλα παρεΐστικο. Είναι, που στην κάθε επόμενη προσπάθεια, με την κάθε επόμενη μπάντα, δεν θέλεις να δεις λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. Και έρχεται μια στιγμή, στον πρώτο καφέ γνωριμίας με την καινούργια σου μπάντα, που νιώθεις ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Οι Baildsa, είναι ένα σύνολο 8 ενηλίκων, που όλοι μαζί συνθέτουν έναν έφηβο, ρομαντικό, ατίθασο και πεισματάρη. Ένα εγχείρημα να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ αυθόρμητου και οργανωμένου ή ακόμα και μεταξύ έκφρασης και βιοπορισμού. Το στοίχημα είναι δύσκολο και η πρόκληση μεγάλη.
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όπου μια παρέα, από τις πρώτες πρόβες, αρχίζει να μπλέκει ανατολίτικους, δυτικότροπους και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και κλίμακες. Την επόμενη χρονιά, το σχήμα (πιο ακουστικό τότε) κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις, σε μικρές σκηνές και φεστιβάλ. Με τα χρόνια, δοκιμάστηκαν νέες ενορχηστρώσεις, διαφορετικά όργανα και ο ήχος σταδιακά, έγινε πιο ηλεκτρικός, για να καταλήξει στη σημερινή balkan gypsy-dέrty reggae-punk μορφή του. Οι επιρροές ήταν και συνεχίζουν να είναι πολλές, μιας και προέρχονται από διάφορα και διαφορετικά είδη. Αυτό συμβαίνει, φαντάζομαι, με τα περισσότερα σχήματα. Το ένα βράδυ μπορεί να χτυπιέται κανείς σε ένα μπαράκι ακούγοντας Manu ή Gogol Bordello και το επόμενο να νταλγκαδιάζει με Άκη Πάνου ή Tom Waits. Έτσι κι αλλιώς, ότι έχουμε ακούσει και μας έχει αγγίξει, υπάρχει μέσα μας και θα κάνει την εμφάνισή του, αργά ή γρήγορα. Στο στίχο, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Περιγράφουμε καταστάσεις όπως τις βιώνουμε, άλλοτε καλές και άλλοτε κακές. Τα προβλήματα γύρω μας παραμένουν, με τη μόνη διαφορά ότι τελευταία οξύνονται απότομα. Το αντιρατσιστικό στοιχείο και η διάθεση για αντίδραση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μπάντας. Αυτό, πέρα από τα λόγια, φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο στηρίζουμε όλα τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, συναυλίες διαμαρτυρίας και εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια, στέκια μεταναστών, καταλήψεις κλπ.
Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο cd, με τίτλο U.S.B. (United States of Balkans), με το οποίο η μπάντα κάνει γνωστές τις απόψεις της, μεταξύ άλλων, για τα «σύνορα», την οικονομική μετανάστευση και τα κοινά των κατοίκων της ευρύτερης γειτονιάς μας, δηλαδή των Βαλκανίων. Το cd, αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ώθηση και οι συναυλίες άρχισαν να πληθαίνουν. Τον ίδιο χρόνο, η Ράνια Τσάκαλη μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μεγαλύτερους χώρους, παίζοντας σαν support band σε συναυλίες των Locomondo και συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ (Άρδας, Νεστόριο κλπ.). Κάπως έτσι, οι Baildsa, μπήκαν στο βανάκι και άρχισαν τα ταξίδια. Η καλοκαιρινή σεζόν, έκλεισε με περισσότερες από 40 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, Σκόπια και Κωνσταντινούπολη και πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, που ποτέ δεν είναι αρκετά.
Από την μπάντα πέρασαν διάφοροι μουσικοί και ο καθένας έβαλε το δικό του λιθαράκι. Σήμερα, οι Baildsa είναι οι: Γιάννης Βαμβακάς (ακορντεόν), Θάνος Γκουντάνος (ηλεκτρική κιθάρα και τραγούδι), Γιάννης Γκουντάνος (τύμπανα), Πασχάλης Καρβουνάρης (τρομπέτα), Όθων Κόκκινος (ηχολήπτης), Βασίλης Μαλίγκος (οπτικό υλικό), Λουκάς Μεταξάς (μπάσο) και Δημήτρης Χαυλίδης (τρομπέτα).
Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το στούντιο – προβάδικο με μόνιμα στημένο ήχο, καφετιέρα και σταχτοδοχεία… δηλαδή τα απαραίτητα. Συναντήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά, για πρόβες, κουβέντα και διάφορες εργασίες διεκπεραίωσης, οι οποίες είναι πολλές, μιας και η μπάντα λειτουργεί με το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Είναι από τα βασικά στοιχεία, που μας κάνει να νιώθουμε καλά, λόγω της απουσίας των γνωστών εξωτερικών πιέσεων από μάνατζερ και δισκογραφικές εταιρείες. Έτσι, χωρίς δέσμευση, προσπαθούμε να επιλέγουμε τους χώρους και τη συχνότητα εμφανίσεων, το πότε θα βγει το επόμενο cd, πως θα διατεθεί κλπ. Αυτό δε σημαίνει οτι κινούμαστε αποκλειστικά μόνοι μας, απλά η τελική απόφαση και ευθύνη θέλουμε να είναι δική μας.
Στα εσωτερικά θέματα λειτουργούμε συλλογικά. Η έλλειψη ιεραρχίας είναι αυτονόητη, ο καταμερισμός εργασιών γίνεται με βάση τη διάθεση του καθενός και φυσικά, έσοδα και έξοδα μοιράζονται δια οκτώ. Προσπαθούμε να λειτουργούμε παντού σαν ομάδα. Από τον τρόπο που ταξιδεύουμε (στριμωγμένοι μέσα στο γνωστό βανάκι), τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις, μέχρι τον τρόπο που γράφονται τα τραγούδια. Κάποιος φέρνει μια ιδέα, ένα θέμα, ένα ριφάκι, οτιδήποτε και πάνω εκεί χτίζεται σιγά-σιγά το κομμάτι. Όταν και αν ολοκληρωθεί, κανείς δε θυμάται ποιανού ήταν η αρχική ιδέα και το κομμάτι χρεώνεται στη μπάντα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά και με το στίχο. Η συλλογική δουλειά δεν είναι πάντα εύκολη αλλά δημιουργεί σχέσεις που δύσκολα κλονίζονται. Κάτι άλλο, που βοηθάει πολύ την εξέλιξή της μπάντας, είναι η προτεραιότητα που όλοι της δίνουμε. Ανεξάρτητα από τις παράπλευρες δουλειές του καθενός από μας, έχουμε καταφέρει (δεν ξέρω πώς…) να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Αυτή την περίοδο, δουλεύουμε πάνω σε καινούργια κομμάτια, ηχογραφούμε όσα απ’ αυτά ολοκληρώνονται και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε κάποια βίντεο. Στόχος είναι, να βγει το δεύτερο cd προς το τέλος της άνοιξης, πριν πυκνώσουν οι καλοκαιρινές συναυλίες, αφού απ’ ότι φαίνεται τελικά, η καταστροφή του κόσμου αναβλήθηκε. Το νέο cd, όπως και το προηγούμενο, θα ολοκληρωθεί στο “The Sonic Ark” studio (ηχογράφηση, editing, mastering), θα είναι πάλι δική μας παραγωγή και θα διατεθεί με το γνωστό τρόπο· δηλαδή, πώληση στην τιμή κόστους στους χώρους συναυλιών, ταχυδρομικές αποστολές και δωρεάν διάθεση στο διαδίκτυο από τον επίσημο χώρο της μπάντας, www.baildsa.com. Η λογική, γι’ αυτή μας την απόφαση είναι απλή. Όποιος δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει το cd, δε σημαίνει οτι δεν μπορεί να το ακούσει. Όσο για τις ατάκες του στυλ «υποβαθμίζετε τη δουλειά σας» ή «πώς θα ζήσει ο καλλιτέχνης αν δεν εισπράξει δικαιώματα», πληροφοριακά και μόνο, αναφέρω ότι η πρώτη χιλιάδα του “U.S.B.” εξαντλήθηκε σε εννιά μήνες, παρ’ όλο που καθημερινά γίνονταν εκατοντάδες free downloads.
Κάποιες από τις προγραμματισμένες χειμερινές εμφανίσεις είναι σε Αριδαία, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα και αναμένονται κι άλλες. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε συναυλιακό χώρο, μικρό ή μεγάλο, σε κάθε πόλη, και όνειρο μας (ο έφηβος είναι και ονειροπόλος, ξέχασα να αναφέρω), είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη δουλειά κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιοδείας. Αμήν.

Comments

Audio

Newsletter